ulangtahun blog saye

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 30

resepi sambal belacan special..

mari dekat-mari dekat,
hehe
maaf,sy pinjam jap kate2 ats tu..

nk promote resepi..hihi

ala,resepi sambal belacan yg i slalu buat kt umah je..
hari tu, kt kenduri kwin umah jiran i,resepi yg sma i guna.cuma of course la kuantiti nye lagi banyak;

okeh,sblm tu..sy nk ingtkan..kuantiti belacan mempengaruhi kepedasan sambal anda..np sy ckp mcm tu?
lagi byk belacan yg anda gunakan, lagi kurang pedas la smbal anda. motif sy ckp mcm ni, jgn guna telalu byk cili sebab takut pedas sgt n jgn taruh telalu byk belacan..nt terkena resdung jgn slhkn sy ye..


SAMBAL BELACAN SPECIAL

[untuk hidangan 6 orang]

Bahan-bahan
2 ulas bawang merah
2inci x 1.5inci belacan
11batang cili padi
1/4 biji tomato
1sudu besar madu lebah asli
garam halus secukup rasa
asam jawa sucukup rasa

Cara-cara membuatnya
1) masukkan semua bahan kecuali madu,garam, dan asam ke dalam lesung atau blender.
    [sebaik2nya bila buat dalam kuantiti sikit lebih bagus menggunakan lesung,tapi bila buat dlm kuantiti byk
     xkan nk pakai lesung gak kan?ofkos la blender]
2) then bila suma da lumat, masukkan madu n garam secukup rasa
3) lepastu amik mangkuk kecik,taruh asam jawa dlm mangkuk tu n campurkan skit air,ramas2..lastly
    masukkan air asam tu dalam lesung,kacau2 guna anak batu lesung tu..dan bila da ok rs, tuangkan dlm 
    bekas atau mangkuk n siap la untuk dinikmati bersama ulam2..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
selamat mencuba!
masak dengan kasih sayang tau {time msk jgn mrh}
baru la makanan tu tambah sodap (^_~)


5 comments:

izs said...

nak order kak.
esok sy nk kawen.
cm sodap je kak.
bape sekilo kak?
tehheeee

izs said...

kak.
nk orderrr!!
sok izs nk kawenn.
ley kak?
nk byk3 tau tau! eheee

::~aFiFaHaNi~:: said...

nak order ye isz..
lain kali ckp la lmbt agi..mlm nt nk nikah,mgrib bru gtau..
bia sy jd robot gitu..
nway,nk order kn?
buleh2..special price.
ngee~
aku jdi tokey smbal belacan suda..

ANIEMZ said...

salam dik.. sorry la.. akak baru je buka blog hari ni n baru reply komen awak tu.. thanks sebab selalu baca entri2 kat blog akak.. kalau rajin, tinggal la komen kat entri akak tulis tu.. hihi.. nway, ayat mari dekat-mari dekat tu ayat peberet akak tau..akak selalu cakap dalam umah.. haha.. tiru ayat syila rusli.. time asben akak tanye masak ape, ayat tu la yg akak sebut.. =)

::~aFiFaHaNi~:: said...

kak anim: time kasih akak,sbb bls komen kite n komen entry kte ni..happy sgt2\(^_^)/

oh ye,kak spupu kte pn graduate UPSI.bru je 6 bln posting kt politeknik kedah(kte xtau nma,tp ktepggil d kak idah,d amek pendidikn math)..

ayt mari dekat- mari dekat tu cam bes je kan dgr.nampk lebih mesra gitu..

..................................

jojo: hihi,bru jinak2 nagn blog..
tme kaseh sbb sudi menjengah ke blog aku plus tggalkan komen.. tgk cam best je korg berblog,ak nk jgk..

jojo,nt ajar aku upgrade page ak ek? saye budak bru belajar =)