ulangtahun blog saye

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 22

aku semakin bz....

owh..bz bz n bz....

boleh x kalu xnk bz.... because of bz is one of the reasons aku jarang hapdet blog.. tpi nk buat cemane kan...
they day is almost there..need to submit my proposal as soon as possible..

nway..for my lovely blog n of course to my dearest blog readest,
so sooorryyy. i need to leave this blog for a while....


but before i end my words here, let we enjoy some funny pic...



 hehe..saye pon teringin nk ade rambut wane hijau..amacam??cute x?



yeah..kucingku lari gagah berani....kalu xlari aku gigit kamu..



oh budak kecik, kamu fhmkah ape yg kamu bace...huhu



sayelah tarzan moden..yeahaaa!



that's all for today....bai bai..jumpe lagi....


(^_^)\/

Friday, December 17

kangen sama kamu....

owh..tadi bru lpas chat ngan beba..my bestfriend time aku mude2 dlu kat SMKA kuala selangor..skang ni pn muda lg oke..

dlu time skola, aku ni blh la dikatakan lurus bendul gak.. org sng2 je nk pijak pale..sungguh innocent aku time tu.. tapi tu dlu..skang x lagi..berani ar pijak kpale aku..siapla aku lwn hbis2an..ngeh2 [ayt ganas je, tapi bkn gengster ek, cuma mempertahankan kebenaran;)]

oke..time kt skola dlu, suma pggil kwn aku ni beba n org pggil ak pipa [ skang ni mcm janggal je bila org pggil pipa sbb da biasa org pggil fa n fifah sejak msuk 'U']..cube tgk ejaan name ktorg..cam dkt2 je kn? ade sorg kwn ktorg smpai buat pribahasa..'di mana ade beba, di situ ade pipah'...

shbt aku yg sorg ni, sgtla baik..byk yg aku blaja dari dia..dia sgt pandai add math n of course la die jadi cikgu add math aku...

nk ikutkan..mmg byk sgt kngan aku ngan die..suma still tepahat kat hti aku.. otak aku da jem..
stop kt sni dlu..anyway, beba..miss u so much...(^_~)\/

sekian~

Thursday, December 16

sukenye...gumbirenye...

assalamualaikum n salam sejahtera...
tersebutlah kisah pada pagi yg hening lagi nyaman, hihi...mcm nk buat hikayat ape je..oke2

bila kek cheese aku menjadi setelah 1st try nk bt choc cheese xjdi..aku try wat kek cheese je...siyes..jdi..hati aku sangatlah sukeeee...gumbireee...yeay..pasni leh buat lagi.

ceritanya begini, disebbkn umah aku ni xde oven or even microwave..haruslah pd aku untuk kukus je kek tu..gasaklah..suma resepi suh bakar(masuk oven) aku kukus.. dlu penah wat makaroni cheese bakar..tpi aku xbakar pn,aku kukus..alhamdulilh, menjdi n sekelip mate je hbs.. so why not aku bt pekara yg same untk bt cheesecake ni.. actually aku bt cheesecake ni pn sbb nk habiskan lebihan cheese cream n whipping cream yg ade dlm peti ais tu ha...byk lagi..so xleh membazir..

nak upload pic dlm hp, tpi xjmpe cri usb..mane tah aku taruh..nnti la ek.

ape2 pn enjoy resepi yg aku ubah suai plus gune sukatan yg men agk2 je. jadi kalu xde penimbang kat umah tu, korg agk2 je..telebih tekurang skit2 tu xapa..insyaAllah jadi..

cheesecake kukus..

3biji telur gred A (awl2 aku da asingkn putih n kuning dia supaya senang)
50gm tepung gandum(aku goreng kering jap sbb mls nk jemur pastu aku ayak)
100gm gula kastor (aku guna gula biase je, pastu blen dlm blender kering, jadila gula kastor)
125ml whipping cream
270 gm cheese cream
1/2 penutup esen vanilla

cara membuatnye:

1) pukul puti telur bersama separuh gula smpai kembang..die jadi mcm buih sabun..adela dlm 40 minit aku pukul..sungguh lenguh tgn2 ni.. tapi demi cheesecake.

2) pukul kuning telur dlm bekas berasingan..pkul dlm 5minit pn ok dah..

3) dlm bekas berasingan lagi, pkul cheese cream n sparuh lgi gula smpai sebati..

4) pastu masukkan tepung gandum, whipping cream, esen vanila n kuning telur sikit demi sedikit..pukul dlm kelajuan perlahan.

5) da sebati suma bhn2 tu..masukkn putih telur yg da pkul awl2 tu...pkul jap..bagi sbati n ready untuk dikukus..loyang tu aku sapu ngan butter agar xmelekat kek ni bila msk nanti.

6) aku kukus dlm 45 minit- 50 minit.. resepi ni untuk loyang yg sderhana besar je..kalu guna loyang besar, maka jadi nipis la kek cheese anda semua..perlu di ingatkan..disebabkan aku kukus kek ni, jadi loyang tu jgn lupa korang bungkus atau balut bahagian ats dia ngan aluminium foil..kang xbalut, air kukus jatuh dlm kek xjadi plak..

oke...enjoy...
saye mahu bertolak ke PJ...ade hal sikit di situ...
have nice day!!
assalamualaikum..

Wednesday, December 15

let GO everything...but stil have to remember the precious one!!

assalamualaikum..
selamat sejahtera semua..

sbenarnya. byk sgt benda yg blaku cuti sem ni..cuma kemalasan aku nk menaip plus bcerita je mnjdi sbb aku jrg plak upload belog ni...jarang ke??hehe..entahla..

gembira tgk membe2 yg da nk hbs blaja..aku plak??owh stghun stgh lg okeh..lame gak tu

hmm sementara ade ms ni..aku akn try cte ape bende yg blaku spnjg cuti ni..not complete things la..
some things i just let it go..not memorable memories kan..so forget it jela..(^_^)

1st..FAMILY HOLIDAY AT DORANI BAYU RESORT..


happy sesangat holiday kali ni..reasons??
-sbb suma ahli keluarga ku join.lengkap 8 org ahli sumanya..
-slalu org bcuti kt pulau la or tempt2 yg jdi tumpuan pelancong..tapi kami??becuti kat kg.nelayan
-chalet tempt kami ddk tu ats laut,pastu mlm 1st ktorg kt situ, hujan lebat..angin sgt kuat tpi ayh n adik aku cool je memancing pgi2 bute dlm keadaan laut begelora kt beranda chalet ktorg tu..1st time experience,rs mcm berada kat tgh laut..
- dan byk lgi yg best kat situ..sewa chalet pn murah je..jom tgk gmba2 kami..

ni la chalet tempt kami se family menginap..besr lg..tu gmba beranda je..tempt lepk2 tgk laut..siyesly sgt menenangkn tgk laut.

tula aku..si cantik manis..hehe...[perasan je tu]


see..sunset moment.. gamba dari chalet kami la tu..cantik kan?

owh..ni gmba tgh mlm bute..ktorg lapa..tu roti tisu yg aku pesan..tggi tak? actually, konon nk g uptown kt sg besar sbb dgr org ckp best gak uptown kt situ..tpi unfortunately xde pn uptown tu..slh hari or mase kot..entahla..tpi enjoy gak mkn kt kedai mamak ni..

sungguh bersemangat walid, adah n adik mencari remis..ye..sgt senang nk cari haiwan ni..die xduk kat lumpur, so sng je nk cari..berbeza ngan kerang n kepah yg kne cari kat lumpur


ha..inila die remis..same je mcm lala..cuma cangkerang remis ni bewarna-warni.. unik!!

ptg2, aku, adah ngan adik nek bot..jln2 kt laut..yg bestnye bila bot yg ktorg nek da duk kt tgh laut..ade burung2 ikut bot ktorg..ni gmba adah..

kami semakin jauh meninggalkan daratan...enjoy that moment so much!

 kan da kate tadi..ktorg pnye resort ni kat pekampungan nelayan..nmpak x bot2 tu?jeti tmpt nelayan naikkn ikan...

 ape gune bcuti kt pkampungan nelayan kalu x borong ikan..ikn kembung ni cuma RM 2.50 je..murah tak?? umi bli smpai spuluh kilo.. waktu beli ikan ni separuh hdup lg.. mmg kenduri sakan la kucing2 aku bila dpt mkn ikan fresh ni..


2nd..AKU JADI TUKANG MASAK KT UMAH..

yer..spanjg cuti ni aku jadi tukg msk kt umah..mcm2 jenis mskn aku try..time hr raya Aidiladha, sgt byk daging smpai penuh peti ais..nasib kucing aku xmkn daging, kalu x mmg aku bg je die mkn..

antara msakan yg da aku bt spnjg ct ni..
-daging salai msk lemak cili api
-tomyam dagng
-sup ayam
-sphagetti bolognese
-sotong pasemol
-msk taucu
-dging paprik
-daging msk merah
-singgang daging
-ikan pari bakar msk kencur

huh,pentla nk snaraikn suma..ni sparuh je... yela, cuti sem kan da lame, jdi msti da byk yg aku msk.. 

ni..kuah sphagetti bolognese..

sudah siap untuk dimakan oleh saya...


ape2 pn...my mum's cook is still the best..aku pn xleh lwn..air tgn ibu kan..

3rd..ALHAMDULILH..RESULT KAMI ADIK BRADIK BUAT UMI N WALID HAPPY.. ALL PRAISES TO ALLAH.

syukur sgt2..keputusan final exam sem lps kami adik bradik..aku,adah n yah suma gempk2.. hadiah buat umi n walid yg da byk membantu n sgt berjasa.. 

alhamdulilh..berkat usaha n doa.. result this sem suma meningkat...

ckupla stakat ni dlu..
mate sy sudah mahu tido...
undur diri dlu..

assalamualaikum..






Tuesday, December 7

bila dah ade yg berkata canteknye...

assalamualaikum n hai semua..

bila dah ade org puji mulala aku kembang setalam..hahaha..bahye nih..
cantek ek baju baru nih??
ntah,aku pening cari template baru yg free n cantek2..bunga ros merah tu da boring aku nengok.. oh my bad..aku ni mmg cpt boring ngan sesuatu.. ade sape2 reti camane xbg boring??

kesimpulannye, aku xjadikla nk tuka template nih..tggu smpai aku boring n rajen..

tapi kan..korang pasan x??suma template2 aku ade gmba bunga kn??yer, aku mmg suke sgt2 ngan bunga.. even bunga taik ayam pn aku kate cantek..napela org bg name yg xbesh kt bunga ni..huhu

stakat ni, aku xrase boring ngan bunga lagi...jadi bolehla sediakan bouquet bunga untuk birthday aku sbulan lg..opss..terpromote birthday sendiri plk...kekeke...

tbe2 tringin nk mkn kuih cincin sarawak..takpe2..aku da pesan kt junior aku suh beli..esok boleh amek..nyum2
nk tau ape tu kuih cincin??will hapdet later...

got to go....

\(^_^)/




oh maaf........n SALAM MAAL HIJRAh

assalamualaikum n salam maal hijrah semua..

owh..blogku bewajah bru..tbe2 teringin nk tuka template blog..konon sempena taun bru islam la ni..hehe..last2 sendiri sudah pening..aku biakan blog ni jap ek..sementara aku menjumpai template yg sesuai..sebenarnye yg aku berkenan la..yg ni bkn aku xsuke tpi kurg skit..huhu

okeh...

sejenak di 1 muharam ni atau ngan bhsa len thun bru islam ni..insyAllah muncul tahun baru yg ceria..biasela kn bila taun bru je org akan tnye,ape azam korang?? pstt..nk tnye, azam taun lps da tertunai blum?
hmm.. masih ingtkah suma ngan sirah nabi berhijrah dari mekah ke madinah?.. byk peristiwa menarik spanjg peristiwa hijrah ni.. yg da lupe tu, bukak la bku2 sirah xpun korg google je..  ckp psl hijrah kn, bagi aku la skit or byk hijrah atau azam kte, suma tu xpenting yg penting terlaksana...

azam aku taun lps nk cube yg terbek dlm plajaran..alhmdulilh, sumanye b'jalan ngan bek

lagi....aku ingt nk b'bisnes sket2..huhu, azam ni xtecapai lagi..ntah bile la nk bkk bisnes bila asek bz je.. tpi cover up azam ni ngan bt part time kat dataran cendikia uitm s.alam..kat kdai yg jual tedy bear tu..adelah skit2 income.. lgpun keje kt sni besh sgt..boleh sambil2 study, xboring n yg penting xggu stdy aku..

lagi....aku nk jauhkan dri dari ngumpt org or mendgr org mengumpat..yg ni 50-50 je terlaksana..sungguh byk setan2 berkeliaran aku..sumtime dpt la gak aku elak..tpi sumtime aku join sekali..cemane tu???? alahai fifah oi..cube kuatkn hati tu...okeh2, psni aku akn try untk improve azam ke3 ni...


azam baru aku taun ni plak....

1) nk jdi org yg sentiasa fikir positif..
2) taun ni lgsung xnk mgumpat org..biala org nk kate aku ni kerek ke..tunjuk baik ke..yg penting
    hijrah kte kearah yg bek..  fifah boleh punyela!!
3) nk jadi anak yg solehah, kakak yg prihatin, kwn yg berguna kpd kwnnye yg len serta teman yg memahami.

tu je azam tahun ni..hopefully tercapai 100%.. aku thu, xde insan yg sempurna, tpi xsalah kan kte berusaha untuk menjadi lebih bek...

jika niat kte baik, insyaAllah Allah pasti berkati...

doaku untuk semua..
" ya allah, Engkau muliakan & sayangi semua ahli keluargaku serta semua saudara seislamku, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan daripada fitnah, penganiayaan & penghinaan, suburkan benih keimanan dgn penuh rs kasih sayang serta taqwa  tanpa alasan serta makbulkanlah cita2nya yang murni.. amin Ya Rabbal A'lamin.."

Thursday, December 2

my first award!!

assalamualaikum n hai semua...

eh..tbe2 ade award la untuk cik fifah hani ni.... betul ke ni? cubit pipi sket, tarik idung..eh xmimpi la. mknenye betul la ni ek??..okeh2..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dgn ini sy dgn rendah hatinye memberitahu bahawa blogger isz yg cute telah menghadiahkan sebijik award  kepada saye dan award yg dimaksudkan ialah...........

jeng jeng jeng..




cool ke??? itu anda yg tentukan..sbb definisi cool tu sendiri pn da bwk byk mkna..sila la rjinkn dri mengoogle ia..

hihehihehihehihe

SEDIKIT OLE2 untuk dilaksanakan...



1. Buat satu entry dan letak pic award nie dalam entry..dan link kan ke  http://kimicnol2203.blogspot.com.

OkEYH BERES.

2. Letak award nie kat sidebar beserta link kehttp://kimicnol2203.blogspot.com.

INI MUDAH SAJA...OKEY, SUDAH..

3. Jawab 2 soalan mudah..
1)Ape benda paling cool dalam hidup kowang??
 cool sgt2 bila tgk org honeymoon kt dlm utan..i mean honeymoon smbil camping la..lg cool kalu hutan tu mencabar..
haha...aku da terpengaruh ngan cite adamaya..okeh, aku tipu je tu..aku rs benda paling cool dlm hdup aku stakat ni adlh fly(kua dari skolah asrama tanpa izin) tgh2 mlm lalu gate utama skolah(aku lupe alsn ape yg ktorg bg kt pak guard time tu)  plus lalu dpn umah cikgu disiplin yg garang lg tu..n then ktorg stay overnite 1mlm kt umah cikgu tu yg terletak kt kuaters guru kt skolah sebelah..owh ktorg stay kt umah cikgu tu sbb cikgu tu blum ade anak lg..da la time tu xsilp aku adela hmpir 10 org..pstu husband ckgu ktorg ni msk landak msk merah kot..hoho.. pstu esknye lps sarapn ktorg blik asrama smula..tpi xgune pintu utama..gune jln tikus a.k.a jln blakg sbb tkt teserempk ngan cikgu disiplin. kang kantoi xpsl2 kne denda..mmg xleh lupe la insiden tu.. 

2)Siapa owang paling cool pernah kowang jumpe??
owh orang paling cool penah aku jupe ialah slh sorg lecterer aku time kat uitm sarawk.. 
i'm going to not mention her name... tpi lecterer aku ni mmg cool gle la...da mcm kwn je..she is the best!

4. Tag 3owang blogger..(roger2 kat dyowng)

1) owh pemilik fevret blog aku....kak aniem
2)  my lovely cousin....chocolate n cheese
3) one of my happiest friend..jojo_bdin

oke...suma da buat...



Wednesday, December 1

bersabarlah hati..♥

assalamualaikum n salam sejahtera suma..


penah dengar tak org b'kata sabar xsemestinya mengalah.. yup, jdi kte kne betulkan niat n fhm betul2 ape makna sabar tu...even me as an ordinary person still got some problem with the word patience or sabar.. honestly, often i failed to control my patience..huhu..telalu byk untuk diperbaiki dlm dri ni.. kdg2 men lps je mrah kt org yg xsepatutnya.. like my bf, rumate or sesape saje even sometime my family's members..ouh..mtk maaf sgt2..

ye,suma org nk jdi yg terbaik..aku pn nk jdi kakak yg bek..but, ape perasaan korg bila adik2 x menghormati korg?? byk kali sbr, lame2 korg akan xpuas ht jgk kn? i mean marah la[sikap yg sebolehnya memg aku nk cuba buang dlm dri ni tpi blum bejaya nk kikis lgi..huhu]..xrs besalah ke korg bila korg nk mcm2 korg mntk tlg kt kakak, tapi korg xbehave dri korg sndiri bila bdepan ngan kakak..mls nk ulas pnjg2 psl ni..anyway,please la  show some respect to your elder sister kn... alamak! ayat mcm emosi je...hehe

okela...

jgn mrh2 sbb bila kite marah,  scr x lngsung akn jauhkan hbgn kite ngan org yg kite mrh tu [ni sahabatku yg bgtau].. mule2 aku saje buat eksperimen untuk test hal ni..tpi mmg btul..xcaye?? cubela korg try mrh kwn bek korg ke..korg tgk ap kesnnye ngan friendship korg...skurg2nye msti ad skit tempias gak..so, jom same2 jdi org sabar..kwn2 yg aku kasihi, tlg ingtkan aku selalu untk jdi org yg sbr ek.. as i said, often i failed to be a patience person.. but i still not give up.. i wish to be a nice person to everybody n also a patience daughter to my parents, a patience elder sister to my little sister n brother, a patience best friend and as what u wish me to be ...[mksud aku yg bek2 ler]

okeh...got to go...

remember..ceria2 slalu..

sayang semua...





Thursday, November 25

yeay!!!

because of final exam is finish, i'm saying that word"yeay!!" plus.................

sbb last paper tgn aku buat hal..eh silp, kpala otak aku bt hal..eh bukan!! aku senanye yg bt hal...yela..mne la rjin nk g google cemane nk bt soya sauce..tetbe kua soaln tu..20 markah..nk tau ape jd? aku lukis seed koji..pstu tulis nme Aspergillus oryzae..pastu tah ape tah yg aku merepek..last2 aku tulis hasil d soya sauce a.k.a kicp..puas hati aku...dlm note pn xde tlis cmna nk bt soya sauce ni n aku pn cuma rajin mengupdate blog je dari mengoogle cara2 nk bt soya sauce..last2 ni la padahnye..benda da lps... tawakkal jela..

cuma yg aku nk tegelaknye, bt petama kali dlm sjarah aku begelar student, aku g msj lecturer komen psl soaln d xde dlm note.slalu ak syp je..ntah np tah tetibe jd senget skit..[kahkah]..

pasni bermula la era aku menjadi ulat buku...bce 59 bku rujukn, bpuluh2 jurnal n artikel..sbb?? hjg bln ni nk kne submit intro n literature view proposal aku..sbb pastu supervisor aku nk g oversea bg talk tentg tissue engineering..nsb kau le fifah oi dpt supervisor bz...

tpi yg penting Dr baek..sporting..lg ape ek??[sesi memuji bajet dpt markah lbh ler tu]..
mcm xsedar je da 2 weeks cuti exam aku blalu...
proposal aku almost done..(mcm dlm post ak kt fb)..
tpi smpai hr ni aku xhafal lg mapk..yer..byk yg aku xfhm disitu..xcaye korg cube tgk gmba nih..

buku signal transduction tu pn aku xkatam lg..telalu la byk..pulak tu aku kne ulang2 bce bru fhm.
sempat ke nk g jmp Dr b4 d fly g oversea?? ouh aku xpasti tentg itu.. yg penting aku rse intro proposal aku ni cam hampeh..men tulis je ape yg trase nk tulis pasl leukimia..mapk,RNAi, n ape2 jela yg bkaitn..
specifically my research on AML.. stakt ni da nmpk la skit ape sbnrnye projek yg aku nk laksanakn ni..compare ngan 1st2 dlu..satu kebende xtau..

okeh..stakat ni dlu bebelan aku psl proposal..semoga Allah berkati segala ilmu yg aku pelajari..
insyaAllah....

Thursday, November 4

kenapa cancer???

bismillahirrahmanirrahim..

entry ditulis time aku dpt tau keputusannya.. supaya ia menjadi pisang goreng pans yg sedap dimakan,jadi haruslah taip n publish entry ni pd hari yg sma..haha..sudah jauh menyimpang ni....

ha...nak bgtau kt cni..secara rasmi,mulai hari ni aku kne byk wat research tentang pyakit kanser..gene kanser..n bla bla bla....suma yg bkaitan kanser..motif????  kalu x krn projek tesis aku, xde la pyakit rajin aku ni singgah..mule2 bunyi cam best je dpt supervisor yg handle projek about genome n cancer.. tpi bla fkir lame2..tuff wo.. blh ke aku ni.. xpela,xtry mane thu.mane tau kot aku dpt nobel prize 2020 ke nt..haha(berangan je tuh)..

oke..persoalan kedua, kalu ko bt tesis tentang kanser ni..pe advantage ko in term of value tesis ni time nk apply keje??entah..aku pn xpasti..cuma ikt je flow..kan ketentuan Allah tu yg terbaik buat kite.. mane tau kot2 ade penemuan baru aku buat ke..(amin...)oh..xbole telalu beharap n yakin...xcube lagi..

oke2...aku ni kalu tulis novel, mesti fail..xreti lgsung nk becerita..plot cerita tunggang tebalik..xd pmulaan,tau2 da msuk klimaks..haha..cerita bermula cengini..

- aku sampai lab503 lwt dari waktunya.(Dr. Faiz ckp kul 9.30, tapi aku dtg kul 10
- akibatnye??time aku smpai da nk stat proses pemilihan superviser tuk projek tesis
- sem dpn wat proposal dlu, sem dpn lg bru laksanakn projek tu..
- oke,pastu Dr. Faiz pn announce,suh pilih 3 org supervisor.then dr 3 org yg dipilih, kite akan dpt sorg
  je..proses pemilihan antara 3 supervisor ni,komputer yg bt..so nk xnk ko kne redh jela..
- aku pn stat la exited gile..org xtau pape, trus je pilih 3org supervisor..pulak tu g amk yg supervisor yg
  femes2..baget ko tu bdk pandai ke fifah??ngeh2...kate suh pilih kan..aku taram je pilih,al maklumla xtau
  pape.
- pastu kan,blum sempat aku g key in ak pnye pilhn, Dr Faiz suh suma org ddk smula.mane xnye..lab 503 tu
  bsing cam pasar. then d yg tlg kte key in kan..keje jd mudah..xpyh nk kecoh2..
- dlm menunggu gilirn, tetibe ak nengok bdk2 ni duk pegang ketas.dlm tu ade tulis2..aku tanye la, td awl2, dr
   bg taklimat psl ap? dorg pn tunjuk..hambik ko..rupenye bdk2 ni bkn suke2 je pilih supervisor, dorg da di
   brief kan dlu tentg projek2 yg bkal di handle oleh supervisor.. aku pn ape lg,buat rombakan pemilihan..
1) Dr _ _ _ _ _ _,genome cancer;
2) Dr _ _ _ _, bacteria in hotspring;
3)En. _ _ _,mushroom & biotech..
 dan keputusannya, tu ha yg no1st tu..

Wednesday, November 3

-sesi terpantas menghapdet blog..~

yup..memandangkan masa sgt jeles ngan aku, so kne taip cpt2..

da 4 paper da hbs...alhamdulilh..dpt bt..nak kata susah,erm..semi difficult kot..tkt yakin sgt kang rezut hampeh.

tinggal lg 2 paper, advance biochem n fermentation..mmndgkan gap untk biochem ni lame..jdi curik sket ms nk hapdet blog..

oh...hope sgt rezut sem ni oke..i have try my best..len2 tawakkal..

oke..itu saja..
xtly in happy mood..bru lps blik mkn ngan my dear..ngeh2...

wsslm..

Wednesday, October 20

~test week..BKN stdy week~

salam semua..


cuma nak bgtau..mggu ni adalh mggu yg paling bz dlm thn2010 ni..aik, tarikh hari ni cantek la..20.10.2010..
ish..ap kene mengena ngan tarikh plak ni..haha..melalut sudeh..

org kate jgn asek sebt tensen2..karang lg teruk tensen tu..(psst- tensen blh mengundang mcm2 pyakit tau!!)
alhamdulilh aku ni msih dlm kategori boleh dikawal lg la..bgs jgk stdy week transform to test week..at least xdela asek nk brehat memanjang je..ucpn ni untk aku la sbb ak memg sgt2 gemar stdy last2 minit..baru thrill!..hahaha

kesannya..aku da stdy byk gak..haha..alang2 stdy untk test, stdy untk final trus la..xcaye..cubela tanye psl pcr ke,,DNA sequencing ke..DNA cloning ke..DNA hybridization ke..tggal bab 1st je xcover lg..(ade bunyi riak di situ..Astaghfirullah..maaf2..xniat nk riak pn okeh)

lagi..test csc aku hampeh..xstdy lgsung..pdn muke xleh jwb..tp final i'll try my best..

esk test advance biochem..my syg tetibe ajk kua lak g tgk wayg lps mgrb nt..tpi ak xg pn..biochem sebijik hape ak xsentuh lg..owh..sem ni aku sgt suke sbjek biochem ni..

okeh..final aku stat 27.10.2010 ni..doakn aku blh jwb ye...
korg pn..aku sentiasa doakn yg terbaik buat semua...
salam imtihan..
ilalliqa' wa ma'assalamah..

Thursday, October 14

DEmaM Final Exam BermULa

bismillahirrahmanirrahim...


ish..manela mood nk menaip n membebel ni..
hilang sudah..gara2 gigi yg skit.so, nk buat suma benda xd mood.[ ish fifah,npe merungut ni?sbr sudhla.kan itu ujian]


oh ye..rutin harianku,adalah bila time nk final exam, mtk maaf kat semua org..ingin aku tekankan di sini,ucapan n entry ni khas buat semua.. musuh pn included. jap2, aku ade musuh ke?????hahaha..xde kot..sume org aku syg,hari2 doa untk semua..again..SEMUA!!


walaupun bulan syawal da blalu..tpi xslh kte saling bermaafan kan?? xkan nk kmpul dosa byk2 bru mtk maaf.. buatnye korang xsempt nk mtk maaf cemane??..tepuk dada,tanye otak.[ aku ni pn kne disedarkan..yela, bila time nk final n raya je nk mtk maaf..] oke kwn2 semua, kesimpulannye, pasni mtk maaf hr2..


hihi..ni bru nk stat ayat mtk maaf neh..


~buat rakan2 yg dikasihi...yg jauh,yg dekat..yg sy rapat atau yg kurg rapat:


- saya Afifah Hani nk mintak maaf dari hjg rambut smpai hjg kaki andai ade teslh bicara, tersinggung hati, terlajak perbuatan..n sgala2nya lah..maaf sgt2..


- sekiranya ada jgk pkara2 yg korg ade xpuas hati ngan sy, jumpalah sy scra personal, nk email,sms pn xpe..bgtau ap yg xpuas hti.. insyaAllah, same2la kite perbetulkan keadaan, fahamkan ape yg salah faham n yg paling penting ikhlaskan hati dlm memaafkn org..{eh, ayt mcm skema je nih..but i'm serious in what i'm talking about}..


- sekiranya ade hutang piutang yg blm sy langsaikan..pls inform me..manusia ni biasalah, ade sifat pelupa..


- last but not least, buat n jwb final exam elok2..all the best, jgn ptus asa n mengeluh dlm menuntut ilmu Allah. semoga kejayaan menjadi milik kita bersama..Aminn..


- sedikit tips buat semua : 
[dlu penah bg kat kak ana,pstu d dah publish dlm blog dia..tpi xkire,nak gak publish dlm sendiri punya blog]

YAASIN PEPERIKSAAN.
(PADA MLM SEBELUM PEPERIKSAAN,BACA YAASIN DAN DOANYA)
1) Keluar rumah – baca fatihah sekali.
2) Masuk kawasan bangunan – baca fatihah sekali.
3) Masuk kawasan peperiksaan – baca fatihah sekali.
4) Masuk dewan @ bilik peperiksaan – baca fatihah sekali.
5) Apabila hendak menjawab peperiksaan – baca fatihah sekali.
6) Lakukan:
~ genggam tangan mula dari jari kelingking.
~ genggam tangan kiri mula dari jari kelingking.
~ lintaskan dalam hati segala soalan yang berada dalam genggaman fikiran.
7) Baca bismillahirrahmanirrahim dan selawat.
~ buka tgn kanan dahulu diikuti tgn kiri dan terus jawab soalan.


aku slalu la gak amalkan..alhamdulilh..dpt jwb exam ngan tenang n mudah..ape2 pun, kne yakin yg semua tu atas pertolongan Allah. jadi, jgn pernah lupakan Allah..




****************************************
tu je untuk kali ni..maaf sbb mungkin pasni ms terhad nk update blog
lps final nt aku cerita panjang2..
harap sp yg sudi menjengah n membc blog ni, xbosan n jemu
salam imtihan,
sekian........................................

nak menang hadiah Iphone 3G 16GB???

ha..mari-mari..
amcam? ade bemint x nk meng iphone seperti yg tertera kat bwh ni? nak tahu lebih lanjut??
click gambar iphone tu untuk maklumat pertandingan ni..oke..slamat berusaha..semoga berjaya!!(^_^)\/



kad kahwin
Kad Kahwin

Thursday, September 30

bila hati da merajuk..

Bismillahirrahmanirrahim..

hari ni..mmg mood aku xd sgt..kelas method pg td pn xpegi..rs mls yg teramat..test ferment tdi pn aku xdpt buat sbb blaja skit je..confirm fail(maaf Mr.Lee, maaf sgt2 untk kali ni je.pasni xbt dah.myesal pn xgune fifah oi!)
ya Allah..bagi ak kekuatan. mmg hakikatnya aku kecik ht ngan seorg shbt ni. np kalu dia xpuas hati, nk kene cerita ap yg dia xpuas hati ngan org len?? kalau ngan pmpuan ak excuse lg..tpi ni ngan bdk laki..xmalu ke memburukkan shbt sendiri? kalu mcm tu,ap tujuan besahabat??ish kamu ni,, cube ckp trus terang ngan aku je ..ye, xsemua manusia tu perfect. kdg2 ad ms kite bt silp, tapi kite kan kwn.. xpyhla saling memburukkan.. sungguh tidak matang sikap itu ye. aku cuma sedih,aku menghormati hak2 kamu sbg kwn n cube hormati aku jgak..xpyh berpura2 dpn ak ckp len, blakg ckp len..tu bukan kawan namenye.


takpe la..dah itu cara kamu kan..aku xslhkn kamu pn..cuma aku hrp sgt..xpyhla bg 'pahala free' kat aku..bkn sbb aku da byk pahala tapi, aku rs aku xptt untk trima pahala tu.. aku doakn kamu sedar dan insaflah.. kamu pun thu kan, membuka aib org tu xelok.. mintak maaf jika kamu yg berkenaan membaca entry ini..

aku xbermaksud nk marah kamu..tak, aku xmarah [ bila aku mrh,aku nanges,so, skrg ni aku xngis,mksdny xmrhla] aku cuma terkilan je..nilai2 persahabatan kamu ketepikan hanya kerana perkara kecil..walau kamu bukanlah shbt akrabku, tapi kamu masih shbtku...

kan da berbunyi emosi lak entry aku ni.. semoga Allah sentiasa memeliharaku dari semua perkara2 yg dibenciNYA..



******************************
cheer me up!!
fifah xblh sedih..be positive always..
stick to  the fight when u are hardest hit!

Sunday, September 26

~RAYA 2010~

bismillahirrahmairrahim...

buat siapa2 yg msih sudi membaca hasil celoteh ku ini..tma kasih byk2..
raya da lame..tapi satu bende kisah psl raya pn xkua lgi..
17 syawal..
tarikh menarik aku nk update blog ni..knp?entah...aku suka number yg ad 7..tarikh lahir 7hbln..
erm..stop3! tah kebende la aku bebel ni..xde kaitan lagsung ngan tajuk entry..okeh..kembali ke alam nyata..

sehari b4 raya..aku msih sbuk kmas rmh..tah ape yg aku kmas pn tatau sbb rumah tu stil same..budget nk tuka kedudukn perabot..tapi xlrt eden nk mengangkatnya walaupun ngan saiz bdn aku yg comel ni..huhu.. okeh,smbg2.. lps penat kemas umah..umi kol aku tanye bla nk g opis d? alamak..lupe..da janji ngan umi nk g shoping kt TAR..umi tggu kt opis d kt pwtc..aku pn tehegeh2 g mandi..maklumla,kems rumh ni bepeluh2..xkan nk g shoping ngan bdn bebau lak.

ats sbb tensen tggu ak ngan adik adah ak xsmpai2 ofis d..umi pn tlfn lg..saje wat gempk gtau nk blik umah da..oh lupe, kt umah my walid sdg betungkus lumus mask,jdi my umi ni nk tlg d la.. ak pn gtau jap lg ktorg smpai.. bgtau da dkt,tpi jauh lagi..hampeh punye ank..ampun umi.. then sesmpai kt masjid india, jmp la umi..rupenye d da shoping skit2..tu yg mtk ak ngan adk adah turun kt cni..

ktorg pn shoping la..blik shoping tu..ak ngan adik soleh trus blik kg kt parit4,sekinchan then umi n adah blik umah sbb dorg gtau nk blik mlm raya(aku blik awal skit la dri dorg)..

smpai2 kt umah embah..tgk cik sal(adik umi) dan fmly d, dah ad..blum smpt ap2,cik sal mtk tlg ak suh wat kek coklat..time 2 aku da risau..cemane la xrisau..org kate klu org dlm keadaan *tett* bt kek, nt jd bantat..aku xd la caye, just bejg2 je..then mula la aksi mengaul adunan n membkar plus mengukus(ak bt 2 bji kek skaligus). bile da tggu kek hmpir sejam, ak pn tgkla kt oven n periuk pengukus tu..tkt kek xnek.. mule2 time d dah msk, mmg naek tggi sgt..xcaye?? tgk kt bwh ni..

ini pada awl2 je ye..pastu kek ni mengempis..huu~

then tau x pe jadi??????tetibe d mengempis..huaaaaaaaa....ape slh aku nih..ak bc bismillah time nk bakar..tpi umi ckp rs da sedap..(ade nada pujukan disitu ye). aku ye kan jela..tpi memg btl ap yg umi ckp..slacknye d tetibe mengempis..kan best kalu perut ak ni yg mengempis..asyik buncit jek,tpi xnk la kek yg kempis..kek buncit bru sdp..(ade ke kek buncit..ape2 la aku nih)


okeh..smbung..pas siap kek,ak tdo..ngantk cmpur pnt. esk2 pg ak bgn,tlg ap2 yg ptt..pastu mandi sunat aidilfitri. thn ni xdpt g solt sunt Aidilfitri ats sebb Allah x izinkn (phm2 jela). lps solt mcm biase..b'salaman..mintk maaf.. buat sp2 yg mengenali diri ni..sy, AFIFAH HANI nak mintak maaf zahir batin..halalkan ap2 shj yg bekaitan dan semua la.. lps da mtk maaf, aku n fmily g bjaln raya kt umah mkcik(kakak walid) kt sungai nibong..rindu sama ketupat palas yg d buat.mmg 1st class gitu..thn ni jgk x g ziarah kubur arwah tok ngan tokwan.. tpi doa masih dikirimkan dri jauh.

 antara makcik,pakcik,atuk n nenek..
dari jauh..atuk..aku pggil embah lanang

lps da selesai suma..blik umh embah smula..nk g solat jumaat kn..(bg kaum adam la).pastu smbg raya..

raya kedua plak..same je..rya umah sdare2 n tlg msk untuk baraan..thn ni xbraya sakan. adik aku yg last, soleh nk upsr. so kne la bg sokongan kt d..kang braya sakan d lupe dr plak nk exam..bdk laki besela..

raya ke3 da blik umah da.. maklumlah,umi rindu sama kucing die..ktorgt pggil d kuning sbb bulu d wane tu. dh smpai kt umah brula ak teringt ngn keje2 n assingnment aku..haha..sentuh la sikit2.mane blh bt,ak bt la..

raya keempat g rumah rush..ade mkn2 skit..sempt lg ak ngan adik soleh g klcc jln2..huu~


adik soleh yg xsedar dri nk exam..(blh plak ikt aku bjln2)
aku...kt sblh tu adik. tgh ukur d berada pd ketinggian bpe agknye..

begitulah ceritera sambutan raya 2010 dari aku..xd la meriah,masih disambut dlm suasana sederhana..



*******************************************************************************
p/s- jemput la dtg rmh..raya xhbs lg ni bg sesiapa yg mengenali diri..nk dtg kol dlu sbb tkt xd kt umah.






Tuesday, September 7

wah2...episod panjang??

yup..da janji nk kene tunaikan..
nak cite kisah ramadhan aku kan..mule2 jek gempk..

hmm..untuk menjimatkan msa..lebih baik entry kali ni ak tulis dlm bentuk sinopsis{haha, penyakit MALAS sudah dtg}

peristiwa penting yg belaku pd ak sepanjang Ramadhan (ikut turutan);

-  buka puasa ngan my special fren (juadah = kurma,nasi putih,sup campur, puding karamel, kuih pelita)

-  masak ikan kurau msk 3rs plus kerabu daun selom kat umah sewa ja n nida n kak lang n nik n laili n mala n
   miza.


- g temuduga ANGKASA.shiqin teman. lps hbs temuduga ktorg g shoping at TAR n SOGO..hahaha.. blh thn 
   gak ktorg shoping..{pmpuan la katekan}


- jumpa hazirah kt mid valley..zirah bg body mist,body glimmer n ***{private skit nk sebut}. thanx zirah..ad
   ms ak upload gmb..

- msk siakap msk 3rs(asyik mskn sme je kn? dorg yg request kt ak) kali ni kat umah sewa shiqin plak..
  ade cop chef ikn msk 3 rs kot kt dahi aku..hahaha)

- esknya msk gulai ikan plak kt umah sewa shiqin n housemate2 nya yg len(azah + fifi)

- kua shoping raye ngan abg. bli hp bru..abg yg pilh..hehehe..

-  buka puasa ngan si dia lagi..

- oh no..my classmate masuk hosp..kene operate apendiks..sbr byk2 ek sp yg telibat tu..

- mggu 3rd mostly ak bke kat umah..tetibe mood rajin balik umah stiap hr dtg..

- tarikh ini (3 sept) adlh birthday isz. my ex rumate..za, happy birthday..hope happy2 slalu n dilindungi
   ALLAH sentiasa...fren 4 ever.. jdi,hr ni sy bebuka puasa ngan kamu..pastu shoping raya ngan kamu kt
   pkns.. that day will always be remembered.

- shoping raya ngan fmly.. terawih kt msjid negeri kt s.alm.. ramai sgt2 org time ni..semagt gile ak nk solt time
   ni (mlm 27)

- kemas rumah {huh,ponat eden)..

sekian..itu sahaja..sgtla sedih.. rs jap je ramadhan..nk hbs da..

Wednesday, August 25

-FIKIRLA SENDIRI-

korang ingat bila hubungan korang ngan Allah korang xjaga, Allah nk jg ke hbgn korang ngan sesama manusia????


Allah xpenah nk bekira pun ngan nikmat2 yg DIA bg..xd pun DIA mtk byr walau 1sen pn untk hrup udara DIA.. korang plak nk bekira ngan sesama manusia... x rse malu ke??


cube fikir 2 mende ni secara telus..renung2kn n slmat beramal..

~Ramadhan episod 1~

wah...
sebulan rasenya da xhapdet blog ni.. bunga ros tu masih segar n tersergam indah menyaluti blog aku.. hahaha..ni ayt da cm ap jek.. lme x mnulis,ni la jadinya.. nk amik mood mnulis g siggah blog kak anim jap,lme xbce blog fevret aku ni. pastu enjin da pns bru la stat mnulis..

1 RAMADHAN = RABU

    hari ni kelas habis awal, kul 1.30 sudah beres,suppose mmg tu je kls hr ni. then g lab jenguk Pichia siptilis aku,kot2 d puase jgk ke..then ak pn blik ke kolej.da set da hr ni mesti blik umah,bebuka ngn umi ngan walid n adk2.. time ak bajet2 nk blik,tetibe anas anta msg mtk tlg jg gerai kueh die kat dataran cendikia kul 4. disebabkn mood ak hr ni sgtla bek,jd ak pn stuju untk tlg d.. smpai2 dkt DC, carila gerai 32, kosong.. ade sebijik meja berlapik purple.kuih n anas pn ak x nmpk.. memndgkn ak waktu asar da nk msuk,dari ak tepacak kt gerai ni bek ak nek bilik dlu,solat..
    then lps solat dlm kul 5 cmtu,ak msg anas tnye d kt mne sbb ak da la nk blik umah ni..karang bebuke dlm bs lak. ak bajet dlm kul 6 nk gerak dari uitm memndgkn umhku syurgaku ini xla jauh pn..nek kete stgh jam,nek bs sejam.. ak da stat risau da ni..pstu ans gtau jln jem..huh,ak pn mule la dudk xsng, klu stat bjual kul 5.30, kul bp nk hbs pakcik oi..agknye mcm tau2 je ak hmpir 'panas' menunggu, tpi xmrh tau pn..ans pn smpai,ak tgk la kueh yg d bwk tuh, nsebla xbyk.. ak pn ape lagi bkk la ttp beks sume kuih. org pn bekerumun la memndgkan cuma ktorg je yg jual kuih kt c2. ak xingt pn plastik n duit baki blum amik lg..cukup gelabah. lme da xmeniaga katekan..
    cube korang teka ak hbs jul kuih tu kul bp? tepat kul 6 suma kuih licin..sungguh la hepi sbb ramai yg dtg bli n dptla ak gerak blik umah seperti yg ak rncangkan n ak smpai umah bbrpa minit lps azan mgrb.means, jln jem n ak bebuka dlm pejalanan.. takpe2..
     itulah kisah ak pd 1 ramadhan thn ni. da 4 thun I puasa kt srwk..tu yg xcited nk bebuka kt umah 1st ramadhn ni....


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
kisah seterusnya nt ak smbg, jap lg kul 4 ade test gene expression n regulation. ak xhbs stdy lg ni..
kak anim, sy pn cm akk gak la..suke btl stdy last mint ni..
hopefully test nt x sush n aku dpt jwb dgn bek( ai,stdy pn last mint cemane nk dpt jwb ngan bek kn?)
jdi, mudah2an Allah permudahkan sume
::insyaAllah::

Friday, July 23

KEMUNCULAN ULAR DALAM MIMPI???..

eeee..sebut je nama ular, meremang bulu yg ade dibadanku..bulu termasuk rambut adalh sejenis fibrous protein plus insoluble in water..sbb tu rambut korang xserap air..cube bayang rambut serap air..huh..habisla otak2 anda semua..almk..da tetuka topik nih..bru lps clas advance biochem,inila jadinye..tn hj,lihatla betapa gigihnya studentmu ini smpi dlm blog pn nk bebel psl subjek ini..but..i love biochem soo much..subjek2 len pn aku syg gak.. stop2..

sebenarnye nk cite..pg td ak tjga awl..kul5pg..tjga sbb seha,classmate aku merangkap jiran sebelah bilik ak kol{ak suh d gerak aku..dikhuatiri aku telajak subuh memandangkan tdo pn lewat..eheee}..tpi,sblom ak tjga dari tdo kan,aku bermimpi..xtaula ade mksud ke x..aku dipatuk ular hijau..time tu ak duk dlm kete.umi drive kete tu..aku duk sblh..xingt sbb ap tetibe ak angkut ular hijau msuk kete skali..mule2 ak angkat kaki kat seat,pastu kete bejalan..smpai satu tempt,umi behenti jap..aku pn kua.ular tu pn aku kua kan..

then bila nk smbung pjalanan, aku pun try la msukkn ular tu dlu kat tempat letak kaki..xtau ap sbb ak wat camtu..then bila ak try masuk kete,da selesa,ak lupa nk angkat kaki kt seat n tetibe ular tu patuk..tapi ak sebut kat umi time tu ular tu gigit aku..haha..yg pasti tu bukan ular kecik..sederhana besar..

ngeri kot..sblum ni ak penah mimpi ular berkepala dua kejar n serang aku..aku google la nk tau pe mksd mimpi tuh..dlm tenet kate ade org nk tikam dari blakng..time tu satu patah habuk pn ak xpcya..aku xd musuh oke..suma org aku kwn tau.. aku mimpi ular tu 3 kali berturut kot..last2 bbrpa bln lps tu, kwn bek kat U,yg aku syg, bt fitnah kt aku..sedey sgt tau..isk,isk..smpai ati die. tpi ak redha n maafkn die..aku masih anggp d kwn n masih mendoaknnya sehingga kini..xtaula np awk bt camtu kt sy ek..hm,yg lps tu biala..

setelah sekian lame ak xmimpi ular n aku pon mmg tkt plus fobia ngan ular..xkesah la ular besar ke,kecik ke..suma ak xbrani..tb2  mlm td aku mimpi lg ular..ape mksud plak kali nih..aku xnk ad org betray ak lg..huhu..psal ade org nk msuk minang ke?sape plak nk masuk minang..suke2.. ap pn mksudny mimpi ak ni, mimpi tetap mainan tidur..smoga aku senantiasa berada di bawah lindungan rahmat n penjagaan Allah selalu dan dijauhkan daripada segala macam bencana..Amin.. insyaAllah..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
FAKTA TENTANG ULAR;
"kehidupan ular yang menakjubkan. Ular mampu hidup selama berbulan-bulan tanpa makan. Ular bisa terbang dengan membentuk huruf S. Ular juga bisa membidik mata manusia dengan tepat"
NAK TAU SELANJUTNYA,SILA CLIK

Tuesday, July 20

~ miss u too ~

i'm really miss u dear.. when u come back to Malaysia, please see me ok?
hm..don't know how to write when using fully english in writing my blog. but,i'm trying to improve my writing  n my english. yeah,i feel quite difficult to write in english rather than speak in english. try n always try..never give up till the end.

straight to the point, last week my best fren was calling me. i miss her so much until when hearing her voice on the phone, i become over exited..haha..long time no see{if i'm not mistaken,last i see her 2 n half year ago}.
zira, i know you're not really happy there..but fight the feeling ok? STICK TO THE FIGHT WHEN YOU'RE HARDEST HIT!...this word is so mean to me n now i want to pass this word to you..remember it always ok?

maybe we're not always see each other..but we can always pray to each other..that's the key of friendship..
btw,thanks for the gift u brought for me..really love it..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
" can't wait tosee you soon dear"

Wednesday, July 14

saya sayang kamu tau!

salam semua..

tadi siang fifah g mydin kt sek18,shoping sambil bejimat.bukti,i cuma kuarkn duet sbyk 24 rggt plus taxi 5 rggt.

okeh,xnk cite psl tu,cuma nk cte psl fifah ade bli sebuah bku untuk org yg fifah syg.name buku tu, RAMADHAN MILIK KITA..da dkt Ramadhan kan,jdi tema bku pn ramadhan jgk la..smoga kita semua bekesempatan untuk berjumpa ngan bulan Ramadhan n jgn sia2kn peluang bulan yg mulia ni..insyaAllah..yg penting tnam smgt smoga Ramadhan thn ni lbh bek dr yg Rmadhan lps..amin..


buat die,bla2 mse fifah shoping,mesti ad sumthing yg fifh bli untuk kamu tau..agknye da blh bt koleksi bku da kn?? bace tau..jgn bt pekasam je. eh,korg agak spe die tu ek? xsemestinya pkwe kn?,boleh jd kwn bek,shbt istimewa,adk beradik,n sp2 jela..renung2kn n slmt beramal=)

Tuesday, July 13

ape itu bengong??

salam semua..

kisah ini tejadi mlm td,slalu aku dgr bdk2 lam kls ckp cam best je nk sebut bengong..last2 ak pn da terikut2..
tp ak xmksd pn nk kate yg org tu bengong,saje sdpkn ayt kot.tah apela motif ak sebut pn xtau.
tbe2,mlm td ak bru nk nek motr,tbe2 ad kwn kol,da la helmet yg ak pkai tu pn ketat gile,nk selit hp tu dlm helmet pn xmuat {adakah itu tanda kepalaku makin besar??oh tidakkk,helmet itu yg kecik}..dan nk dijadikan cite,tekeluar la pekataan bengong.tanpa ak sengajakan..


then dgn spontan garang jgk,kwn aku pn bkata;
"tau ke apa maksud bengong tu?"
ak yg tkejt pn bkata ak xtau pdhal ak tau..uwaaa..i kena mrh..cedih taw.
pastu dgn nada mrh kwn aku tu kate, itu mcm myumpah tau! jagn sebt lagi!
ambik ko,sekali kena batng hdung sendiri.pdn muka aku,tula sape suh xjage mulut..ahaha
pasni ak kena aja mulut ak supaya xsebut lagi pekataan bengong tuh..serik wo ble kena sound dpn2 cengitu.
MALUU...
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
today is ellyza birthday..slmt hari lahir ja,smoga pnjg umr,murh rezeki n beroleh keberkatan n kjayaan hidup dunia n Akhirat..(^_~)

Thursday, July 8

cakap org2 tua @ p.e.t.u.a

Asma 
Tujuh helai daun sirih ditumbuk lumat bersama satu sudu teh
lada putih dan campurkan minyak kayu putih secukupnya agar menjadi pepesan.
Sapukan pada dada pesakit serta leher, amalan ini akan menghilangkan penyakit
asma. 

Bau Badan
Sapukan adunan tiga helai daun sirih dan sedikit tawas yang
telah diramas sama, ke atas badan dan ketiak semasa mandi. Biarkan beberapa
ketika dan bilas dengan air bersih. 

Bayi Selsema
Beberapa tangkai daun sirih tekan dengan jari hingga
mengeluarkan lendirnya, kemudian sapukan pada batang hidung bayi. Cara ini akan
melegakan selsema dan pernafasan menjadi mudah. 

Hidung Berdarah 
Daun sirih digulung sebesar jari kelingking serta diramas
sedikit dibahagian hujungnya untuk mengeluarkan bau dan dimasukkan kehidung
yang berdarah. Baringkan pesakit dengan keadaan kepala meninggi. 

Sakit Gigi
Kunyah sirih hingga lumat pada gigi yang sakit. Untuk
beberapa ketika sakit gigi akan berkurangan.

Batuk Lelah
Daun sirih dilayur dan dituam ke dada pesakit. Air daun
sirih diguna untuk minuman kepada pesakit. 

Berak Darah 

Akar kurma, gambir dan jintan putih dimakan dengan sirih
pinang


Demam 

Tujuh helai daun sirih, kemenyan sebesar ibu jari dan tiga
ulas bawang merah. Giling halus dan tampalkan di dahi. Lakukan dua kali sehari,
cara ini bagi menghilangkan demam dan sakit kepala selepas bersalin

Demam Panas

Tiga helai daun sirih diramas ke dalam semangkuh air
bersih bersama buah pinang muda yang telah dipecah-pecahkan dan jaramkan pada
kepala, lakukan beberapa kali sehingga panas badan berkurangan

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

"apa yang kita buat pun suma begantung 100% dgn izin Allah"
"segala yang berlaku ada hikmahnya, bersangka baiklah pd Allah selalu"
"insyaAllah......."

Wednesday, July 7

killer..

assalamualaikum dan salam satu Malaysia..

semalm adlh hri pertama sem bru bermula..bila aku tengok jadual,eh suma lab la pagi n tghri ni. aku pun ngan konfidennye bt  kesimpuln kels stat kul 5 ptg, tpi konpem leh blik awl sbb xkn la 1st klas nk blaja dh..


tpi yg belaku sebaliknye..aduhai.
telefon berbunyi - telefon berbunyi {dlm nada wonderpet}

"perhatian,nanti pkul 12.30 ad kls ek,pstu kul 2.30 ade pjumpaan ngan dr.faiz [koordinator kos aku]"

adeh, terbatal la program aku nk tdo ptg tu.tpi dek krn smgt yg tebal neh,ak pn hadirkn dri. mane th kot2 ade soalan bocor final exam ke..tpi itu xmungkin belaku sama skali.saje nk pikey hiperbola skit. Dr. faiz gtau,sem ni ade 3 JE sbjek KILLER. fuh,3 tu da ckup bykla bla suma pon nk kne hafal je.  besedia la otak..u have 5 sbjek to remember. tuan si otak ni rilek2 je plk,mmg sungguh tdk adil..tpi kn,smlm ak pn xtau np t'amt capek n gue enggak sedar pkul brap gue tetdur.sdar2 da tue subuh gue.heh, ampun Ya Allah..xterjaga.

pagi tdi kels aku stat kul 11.30,tpi xde lecrer msuk lg.pstu kels eco plk kul 5 ptg,cam bese la.
da stat belajar..mule2 ak smgt,pastu kurg skit,smpi la akhirnya ak da mlayang2,ble la nk hbs kls nih.kul 7lbh da.. ak pn kms r beg,simpn sume alt2 tuls n bku,sngkut beg kt bahu, org kt sblh ak msih tulis lg..

ak dgr je.ntah masuk ke x tu blakng cte ok..lps d bg lps pn ak pon lari tekedek2 turun bukit,tahan bas. yeah umahku syurgaku,wait 4me..i'm coming..rindu ngan katil.nk tdo nyeyk2 mlm nih.  slmat malm sume..ehehe.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
"need more struggle for this semester"
"gudnite all"
assalamualaikum...

Sunday, July 4

oh my spirit of study plz come to mama..

assalamualaikum n salam sejahtera..

eh,jap,hri ni hari ahad kan?esok senin,da stat kuliah..wah,da hbis ghopenye cuti eden nih.
tpi np ni,smgt nk stdy xdtg2..oh spirit cuti ni pulak yg membuak2,kpd smgat stdyku,plz plz n plz dataglah kepadaku.
note2 suma cek da d/load dari portal ilearn,d/load jela bacenye idak lgi..esk tghri2 ak nk dtg fac la.amik mood nk bg smgt neh dtg. sbb ak xd mood ni bkn ap, duk menelek jadual kels sem ni..berlubang2..hr2 hbs kls kul 7,xcept ade la shri dua hbs kul 6.. mai cek nk crita kt ampa sbjek2 sem ni;

1] JAPANESE LANGUAGE
2] FERMENTATION TECHNOLOGY
3] METHOD IN MOLECULAR BIOLOGY
4] GENE EXPRESSION AND REGULATION
5] ADVANCE BICHEMISTRY
6] INTRODUCTION TO COMPUTER PROGRAMMING C++
7] ECONOMY

amacam,banyak x? begitu la jga banyak nye jam krdit aku nk cover sem ni{22 credit hour}..
serupa mcm sem lps {ad 23 credit hour},alhmdulilh ak dpt hadapi ngan oke sbb suma lulus.gpa pon oke.tpi syukur.
sem ni xth lg..insyaAllah,ak akan cuba buat ngan sebaiknya, belajar n trus belajar..
bkn tu je, tingkatkan amaln sunat awak tu cik afifah hani.


sape nak tau,suma org da blik umah sewa masing2 n kolej,
tpi aku masih kt umah lagi..tula bila penyakit malas melanda,
sp2 yg membc entry ni,doakn skalu ek smgt bljar aku ni naik.. =)
hmm yg sebenarnya,kete walid rosak,xleh brek sbb nt d brenti. tu tgh mtk pnjm kete jiran, harap ade la org kasi pinjm kete jap untuk angkut brg2 eden besama eden ke kolej melati.. tma kaceh walid:)


tgk,umi ngan walid da susah payah da supaya ank bejaya,
ak ni tggal belajar rjin2 je..
fifah,bgun2 xleh mls.usaha!!
eeyaaaaah! my spirit of stdy come back..
alhamdulilh syukur kpd Allah yg Maha Agung..

okehla..semoga bejumpa lagi blog syg ku dan teman2 yg sudi meluangkan masa untuk membca blog ni.
sy nk sambung kemas barang2 n bku2 n bju2..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

secangkir hadis buat renungan bersama;

" Sabda Rasulullah saw "Barangsiapa menyimpan ilmunya maka Allah akan memasang sumbu api pada dirinya" (Ahmad)

Sabda Rasulullah saw "Celakalah orang yang memperbudakkan dirinya kepada wang dan harta. apabila diberi ia puas dan apabila tidak diberi ia gelisah" (Bukhori)

Dpd Muaz bin Anas ra bahawa Rasulullah saw bersabda, "sesiapa yg meninggalkan pakaian yg indah dgn tujuan merendah diri kpd Allah, sedangkan ianya mampu berbuat demikian, maka Allah memanggilnya pada hari kiamat dihadapan orang ramai, kemudian Allah menyuruhnya memilih pakaian yang ia suka dpd berbagai-bagai pakaian orang yg beriman. (Attarmidzi: )